Главната прокуратура на Русия поиска Мета да бъде обявена за екстремистка

...
Главната прокуратура на Русия поиска Мета да бъде обявена за екстремистка
Коментари Харесай

Прокуратурата в Русия иска Facebook и Instagram да бъдат обявени за екстремисти |

Главната прокуратура на Русия изиска Мета да бъде обявена за екстремистка организация и като такава активността й да бъде неразрешена.

По-рано през днешния ден Meta, компанията майка на Фейсбук и Instagram, разреши на потребителите си в някои страни да приканват към принуждение против съветските военни в подтекста на нахлуването в Украйна. Гигантът също по този начин краткотрайно няма да блокира изявления, призоваващи за гибелта на президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко.

Главната прокуратура на Русия е изпратила искане до съда за оповестяване на Meta Platforms Inc. за екстремистка организация и за възбрана на активността ѝ в Русия. Прокуратурата се базира на закона " За противопоставяне на екстремистката активност ", оповестява Би Би Си.

" Поради съществуването на признаци на закононарушения " по член 205.2, алинея 2 от Наказателния кодекс на Русия (пропаганда на тероризъм) и член 282, алинея 2, писмен знак " а " от Наказателния кодекс на Русия (подбуждане на ненавист и омраза със опасност за насилие) " материалите са изпратени на Следствения комитет на Русия, който да вземе решение за наказателно гонене, се споделя в изказване на прокуратурата.

Следственият комитет към този момент е образувал наказателно дело " по отношение на противозаконни апели за принуждение против жители на Руската федерация, отправени от чиновници на американската компания Meta, която е притежател на обществените мрежи Фейсбук и Instagram ".

Фейсбук беше блокиран в Русия още на 4 март.

Какво разрешава Фейсбук

Днес стана ясно, че Фейсбук и Instagram краткотрайно ще разрешат на потребителите в някои страни да приканват към принуждение против съветските военни, както и да пожелават гибел на президентите на Русия и Беларус. Руските управляващи желаеха Мета да бъде подведена под отговорност.

Meta, компанията майка на Фейсбук и Instagram, ще разреши на потребителите на тези обществени мрежи в някои страни да приканват към принуждение против съветската войска в подтекста на нашествието в Украйна, заяви Ройтерс, като се базира на вътрешна преписка, до която организацията е получила достъп. То се отнася до краткотрайна смяна в политиката против речта на омразата.

Компанията удостовери отчета.

Според имейли до модераторите на наличие Meta също по този начин краткотрайно позволява някои изявления, които приканват за гибелта на съветския президент Владимир Путин или беларуския президент Александър Лукашенко, написа Ройтерс.

" Във връзка с съветската инвазия в Украйна краткотрайно облекчаваме условията за политически изрази, които нормално нарушават разпоредбите ни за нападателен език - да вземем за пример " гибел на съветските нашественици ". Все още няма да допуснем достоверни апели за принуждение против съветски жители ", съобщи представител на Meta в изказване.

Роскомнадзор към този момент е изпратил на Мета искане да удостовери или отхвърли информацията за допускане на апели за принуждение против съветските военни, съобщи Александър Хинщайн, началник на комисията по осведомителна политика в Държавната дума. Часове преди изказванията на Главната прокуратура и на Следствения комитет той допусна, че " някакво решение (относно Мета) ще бъде взето " до петък вечерта.

Председателят на Думата Вячеслав Володин му разпореди да приготви тъжба до основния прокурор и до Следствения комитет за дейностите на компанията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР